“Be my Valentine!”

Lehet gyűlölni vagy rajongani érte, de a Valentin-nap mellett senki nem megy el szó nélkül. E különleges naphoz – amely az idén ráadásul péntekre is esett –  számos legenda fűződik. No meg jócskán akad olyan népi megfigyelés is, amelyből a szerelmi életünkre lehet levonni érdekes következtetéseket.

Még mielőtt alaposabban megmártóznánk a romantikus giccsben, amely az utóbbi évtizedekben ezt az “ünnepet” övezi, meg kell ismerkednünk az igazi eredetével, amely keresztény gyökerekkel bír. A katolikus egyházban ez Valentin püspök halálának évfordulója.

Valentin

Nem meglepő módon azonban ez a nap és a hozzákapcsolódó szokások is hordoznak magukban pogány elemeket. A legenda szerint az i.sz. 270-ben tartott Lupercalia ünnepén végezték ki Valentint, az üldözött, keresztény püspököt. Bizonyos nézetek szerint azért ítélték halálra, mert segített keresztény társainak, sőt egyiket-másikat ki is mentette a börtönből. Míg más források szerint Valentin titokban párokat adott össze, noha ezt II. Claudius megtiltotta, mondván: a nőtlen katona lojálisabb a nősnél. A legenda szerint a kivégzés előtt Valentint börrönben őrizték.
A börtönőrnek volt egy vak lánya, akit Valentin imádsággal meggyógyított. Egy másik variáció szerint ez a lány teljesen éplátású volt, viszont szerelembe esett a raboskodó egyházfival. Amikor a férfit vitték a vesztőhelyre, akkor odakiáltott, hogy “a Te Valentinod”, illetve egy másik változat szerint levélkét dobott a (vakságból felgyógyult) lány felé az idézett szöveggel.

Ha már fentebb elhangzott, pár szót érdemes ejteni az ókori Lupercalia ünnepköréről is. Rómában február közepén tartották a várva-várt szerelemünnepet, amikor minden szabad volt… A római erdőisten, a farkas alakjában elképzelt Faunus asszonyát, Luperca istennőt dicsőítették ezen a napon, és Faunusról köztudott, hogy féktelen, kifogyhatatlan szerelmi erővel – ma potenciának neveznénk -, rendelkezett. Ekkor Róma fiataljai, akik épp, hogy csak a látszat kedvéért elrejtették szemérmüket egy rongydarab alá (a bátrabbja még ezt sem), véletlenszerű névkihúzás nyomán párt kerestek maguknak. Ilyenkor a lányok körbefutották a Palatinus dombot is, ahol a város papjai egy kecskebőrből készült szíjjal meglegyintették őket. (A szíjat februa-nak hívják, ebből lett a hónap elnevezése, a február.) Az, hogy az éjszaka leple alatt e felfokozott hangulatban mik eshettek meg a város falain kívül és belül, mindenkinek a képzeletére bíznánk. De az biztos, hogy az istennő örülhetett, mivel jócskán áldoztak az ifjak ilyenkor a szerelem oltárán. 😉

wall_117

Magyar vidéken azért nem esett senkinek folt a becsületén, és vigyáztak is jócskán az erkölcseikre, de a kalendáriumok azért jegyeznek néhány praktikát és jóslást, amellyel főként a leányok igyekeztek megtudni, hogy ki lesz a jövendőbelijük, a szívkirályuk.
A magyar néphiedelmek szerint Bálint napján választanak párt a verebek, ezen a napon tartják lakodalmukat a madarak. Ilyenkor jönnek vissza a vadgalambok is azokra a területekre, ahonnan ősszel elköltöztek. Épp ezért a madarak váltak nyelvterületünkön a hiedelmek középpontjává. Úgy tartották, ha valamelyik leány madárral álmodik, az hamarosan férjhez fog menni. Ha a lány jövet-menet galambot lát röpülni a nap folyamán, akkor szerelmi házasságra számíthat, a veréb szegény udvarlót jegyez, míg a rigó hivatalnokot. A tengelic díszes gúnyája pedig módos gazdát hoz a portára.

cigánykártya

Az a fajta negédesség, amely manapság ezt a napot uralja a ’90-es évek óta terjedt el hazánkban is. De elnézve a közösségi oldalakon a felhasználók által az elmúlt napokban megosztott tartalmakat, úgy tűnik a kultúránk becsömölt a “Valentin-sziruptól”. Ha mindebből le lehet vonni némi következtetést, akkor nem kizárt, hogy a következő évektől ez a sok esetben marketing fogásokra építkező esemény átalakul, és új, értékesebb tartalmakkal telik meg.

http://www.sokszinuvidek.hu cikke nyomán

Képek forrása: zedge.net, astronet.hu

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s