“Merre tovább, melyik úton?”

Csendül fel a népszerű, örökzöld dalban, de mostanság, a felsőoktatási felvételi határidejének közeledtével egyre több továbbtanulás előtt álló fejében is. A mostani felvételi eljárás a korábbi évekhez képest megint módosult némiképp. A következőkben ezeket vesszük sorra.

A szeptemberben induló képzésekre február 15-ig tudnak jelentkezni mindazok, akik nem elégednek meg egy sima érettségivel, technikusi vizsgával vagy szeretnék mesterszintre emelni a már korábban megszerzett tudásukat. Azonban azok, akik keresztféléves képzésekre jelentkeztek kezdhetnek izgulni, mivel az ő ponthatáraikról kereken egy hét múlva lehull a lepel.
A februári időszakban jelentkezők maximum öt helyet jelölhetnek meg (egy képzés megjelölése államis és költségtérítéses finanszírozási formában egynek számít ugyanazon intézményen belül- szerk.). A díj továbbra is 9 ezer forint, ezért az összegért akár három különböző helyre is benyújthatjuk jelentkezésünket. Minden további képzésért két-két ezer forint kiegészítő díjjal kell számolnunk. Ezért nem árt mérlegelni. Természetesen a későbbiekben még tudunk sorrendet cserélni, de ha lehet, ne fussunk felesleges köröket.

Image

Az alap, az osztatlan képzéseken, valamint a felsőoktatási szakképzéseken elérhető maximális pontszám 500. Ebből 400 a tanulmányi és érettségi eredményekből tevődik össze, a plusz 100 pont pedig összejöhet az emelt érettségikből, a középfokú nyelvvizsgákból, a szakképesítésekből és a versenyeredményekből egyaránt. De pluszpont jár a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő vagy gyermeket nevelő jelentkezőnek is.
Emelkedtek a minimumponthatárok. Alap- és osztatlan képzések esetén 260, felsőoktatási szakképzés esetén 220 pontot kell elérni ahhoz, hogy akár önköltséges, akár államilag támogatott formában megkezdhesse valaki a tanulmányait az általa választott felsőoktatási intézményben. Amennyiben ezt a szintet nem üti meg a jelentkező, akkor sajnos kénytelen megvárni a következő felvételi időszakot, és gyűjtögetni a pluszpontokat jelentő vizsgákat, képzettségeket.
Mesterképzések esetén a maximálisan adható pontszám 100. Intézményenként és képzésenként más és más ugyan a számítási módszer, de az alapdiploma eredménye, a korábbi félévek tanulmányi átlaga, a szóbeli és írásbeli valamint alkalmassági vizsgák egyaránt gyarapíthatják pontjainkat. A bemeneti követelményekről és a pontszámítási módszerekről a felvi.hu-n érdemes tájékozódni.

A korábbi gyakorlathoz híven az idén sincs állami ösztöndíjas keretszám. Akik elérik a minimumponthatárt, és beleférnek az adott intézmény által meghatározott kapacitásba, támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat. A felvételizőknek azonban nem árt felkötni a gatyát, főleg ha a 16 legkedveltebb alapszak egyikére pályáznak. Szerencsére a miheztartás végett a szakemberek ezek pontszámait már most lefixálták. Így például a kommunikáció és médiatudományra csak azok juthatnak be, akik elérik a 455 pontot, andragógián ez a szám 430, míg a turizmus-vendéglátás esetében 428. Bár ez kicsit stresszelheti az érintetteket, mégis egy támpontot ad, hogy miként sáfárkodjanak tudásukkal a májusi érettségi vizsgákon, hány emelt szintűt vállaljanak be, és miként zsonglőrködjenek a nyelvvizsgákkal.

A végére pedig érkezzen néhány fontos dátum és mérföldkő:

Február 15. – a jelentkezés utolsó napja

Február 23. – az elektronikus jelentkezési lapok hitelesítésének határideje

Július 10. – A hiányzó dokumentumok (érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga bizonyítvány stb.) pótlásának határideje

Július 24. – várhatóan ekkor húzzák meg a 2014-es ponthatárokat

Biztos recept a jó választásra ma már talán nincs is. Érdemes ugyan forgatni a legkeresettebb szakmákat felsorakoztató tematikus kiadványokat, és górcső alá venni a lakóhelyünkhöz közel vagy a régiónkban működő gyárak és nagyüzemek profilját és igényeit, de a fő, hogy olyan területet lőjünk be, amely valóban érdekel minket. Mert máskülönben sikeres felvételi esetén is hamar beletörhet az elvárásokba a bicskánk, és a felhőtlen egyetemi évek pokollá is válhatnak.

Minden felvételizőnek sok sikert! Kívánjuk, hogy találjátok meg a számos lehetőség közül azt az utat, amelyet könnyen végig tudtok járni!

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s