Tabán 20! – Két évtized a Körösök mentén

A Tabán Táncegyüttes 1993-ban alakult Békéscsabán. A több mint húsz esztendő alatt a táncosok egy nagycsaláddá kovácsolódtak, és egy sor olyan kiválóan minősített koreográfiát állítottak a színpadra ország határon innen és túl, amelyekből jócskán tudtak csemegézni a mostani jubileumi műsor alatt. A jeles eseménynek a lassan egyéves fennállását ünneplő Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont január 11-én, szombaton.

A néptáncosok számára eleink hagyományának továbbvitele és átörökítése apáról-fiúra nemcsak egy tartalmas időtöltési lehetőség, hanem életforma, sőt egyenesen hivatás. A népi műveltséget terjesztők előszeretettel merítenek a magyarokkal együtt élő nemzetiségek hagyományaiból és táncaiból. Céljuk, hogy a tánclépésekben, a tarka ruhákban és a változatos koreográfiákban megbújó varázslatot minél szélesebb körben megismertessék és színpadra állítsák.
Békés megye az ország azon szöglete, ahol hat különböző náció éli békében, egymás hagyományait tiszteletben tartva mindennapjait. Békéscsabán ez a sokszínűség a sok helyen összefonódó szlovák és magyar emlékekből, és még napjainkban is velünk élő szokásokból tűnik ki.
Ez a multikulturális közeg valamennyi hagyományőrző csoport munkáját elősegíti, folyamatos kutatási terepet biztosít. Az eredmények pedig újabb és újabb produkciókat generálnak.

Image

Művészeti vezetőjük, Kurtucz Borbála, és az együttest vezető koreográfus, “Örök arany sarkantyús táncos”, Farkas Tamás, aki az ugyancsak megtisztelő „Népművészet Ifjú Mestere” címet is magáénak tudhatja, a fentebb már említett tanulási folyamat részesei a tagokkal együtt. Ismereteiket folyamatosan bővítik, igyekeznek minél több tájegység táncait elsajátítani, és a magukévá tenni, ezzel is színesítve eleve nem egyhangú repertoárjukat. Az est folyamán színpadra lépett Kistabán Táncegyüttes és a Tabán Táncegyüttes egykori és jelenlegi táncosai és szólistái, megjelenítették a közönség előtt a Körösök mentén élő népek mindennapjait. A nézők a több mint másfél óra alatt betekintést nyerhettek a vándorló cigányság néhol vidám, néhol kesergős hétköznapjaiba. De az egyik blokkban megelevenedett a szemünk előtt egy szerb keresztelő és egy román lakodalom is. Míg a dévaványai gyűjtésben olyan életesemények kaptak főszerepet a színpadon, mint a vásározás, a párválasztás és a dolgos hétköznapok. Az életút végén pedig kitárult a sír, és a koporsó a mélybe ereszkedett.  A zenei kíséretet a Juhász zenekar szolgáltatta.

Ha valakinek a műsort követően kedve támadt arra, hogy a megkopott tánctudását kicsit felfrissítse vagy lelkes kezdőként elsajátítsa a lépéseket, akkor érdemes figyelni, hogy a táncegyüttes hol és mikor tart táncházakat. A jó hangulatú foglalkozások során a becsatlakozók főként a magyar és erdélyi tájegységek táncaival ismerkedhetnek meg. Egy-egy ilyen alkalomra mintegy 150-200 fő is összegyűlik, egy ilyen forgatagban pedig bárki elfelejtheti búját-bánatát, és ha csak pár óra erejéig is, de átadhatja magát egy olyan elfoglaltságnak, amely egyaránt gyógyír lehet a rohanó hétköznapokban testnek és léleknek.

Image

Jómagam művelődésszervező vagyok, és pár hónapja lehetőségem nyílt arra, hogy a kollégáim irányítása mellett betekinthessek egy több ezres látogatószámot magáénak tudó rendezvény, a Körösvölgyi Sokadalom kulisszatitkaiba. Miközben a fellépőket kísérgettem, bevallom csendben figyeltem is őket. Nem sűrűn találkoztam eddig olyan fegyelemmel és egymás iránt tanúsított tisztelettel, mint a csoportokon belül. Az pedig kifejezetten tetszett náluk, hogy az apró nézeteltéréseket félre tudták tenni annak érdekében, hogy amíg a színpadon vannak a maximumot nyújtsák. Összességében tehát elmondható, hogy minden közösségi művelődési forma az új ismeretek elsajátítása mellett emberileg is többé teszi művelőjét. S ékesen bizonyítja, hogy az “offline” közösségi terekben is van élet. Ha nyitott szemmel járunk, mi is könnyedén rábukkanhatunk arra a közegre, ahol kiteljesedhetünk.

Kép forrása: Tabán Táncegyüttes oldala

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s