Munkácsy éve lesz 2014 Békéscsabán!

Bár a viharsarki megyeszékhely neve főként a gasztrokulturális eseményekkel és rendezvényekkel nőtt össze az elmúlt években, még jócskán rejteget látnivalókat és értékeket az idelátogatók és a helyiek számára egyaránt. Erre ad a következő hónapokban ékes bizonyítékot a Munkácsy Mihály Múzeum többek között, amely egy sor intézménnyel összefogva méltóképp igyekszik megünnepelni a világhírű festőművész születésének 170. évfordulóját.

A szervezők célja, hogy a sokak számára megfoghatatlan, néha már-már elavultnak tűnő múzeumi világot a közönség minél szélesebb rétege számára érdekessé és csábítóvá tegyék. Ezért a festőóriás születésnapján elrajtoló programsorozatot – amely a tervek szerint megközelítőleg 45-50 eseményt foglal majd magába – igyekeznek úgy hírelni és városi méretűvé tenni, hogy a Békéscsabára érkezők rövid időn belül képbe kerüljenek azzal, hogy Munkácsy életének egyik meghatározó színhelyére érkeztek.

Image

Itt tartózkodásának emlékét az 1994-ben születésének 150. évfordulóján megnyílt Munkácsy Emlékház őrzi a múzeum mellett. A gyönyörű 8 szobás kúriában, amelyet rokonai építtettek az 1840-es években az árva Lieb (Munkácsy eredeti neve – szerk.) gyerekek közül Mihály húga, Gizella nevelkedett Steineréknél szüleik váratlan halála után. Munkácsy sokat vendégeskedett náluk nevelőapjával, Reök Istvánnal. Gyermekévei utolsó boldog pillanatait töltötte e falak között. Mivel Mihály gyengébb tanulónak bizonyult, ezért asztalosinasnak adták. Az iparos mesterség megviselte, sokat szenvedett és nélkülözött. Aztán mégiscsak rá mosolygott a szerencse Gyulán. 1861 februárjában Fischer Károly rajztanárnál ismerkedett meg Szamossy Elek festővel, aki a Wenckheim kastélyban dolgozott. Márciustól már ő tanítgatta, majd magához vette. Ezt követően a kezdeti nehézségek után Munkácsy nemzetközi ismertségre tett szert, korának elismert művészévé vált.

Image

Kalandos volt az az út, ahogy Munkácsy Mihály relikviái Békéscsabára kerültek. A város a festő halálát követően azonnal lépéseket tett az anyag megszerzése érdekében, ám a tárgyakat csak 1930-ban találták meg a Nemzeti, illetve a Szépművészeti Múzeum padlásán. Ekkor került az ötszáz darabból álló gyűjtemény Csabára. A helyi múzeum 1951 óta viseli a festő nevét, most pedig a szakemberek arra kívánnak törekvéseket tenni, hogy Munkácsynak kiépítsenek egy „kultuszt”, egy márkanevet a város határain belül és túl is.

Ennek érdekében az Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály koordinálásával munkacsoportot hoztak létre, melynek tagja a múzeum, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a színház, a bábszínház, a Békés Megyei Könyvtár, a Tourinform Iroda, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Békéscsabai Tankerülete, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület, valamint a KIOS Bizottság által delegált bizottsági tag is.

Image

A Munkácsy-év ünnepélyes nyitánya a nagyközönség számára február 20-án, a festő születésnapján lesz. De előtte egy nappal már a szakma betekintést nyerhet abba az új kiállításba, amely mintegy 170 festményt és relikviát mutat be. Az újonnan nyíló tárlat érdekessége, hogy olyan képek is megtekinthetővé válnak, amelyek eddig még nem voltak ismertek a csabai közönség előtt.
A szakmai és ismeretterjesztő programok mellett az olyan nagy múltra visszatekintő rendezvényeket is áthatja majd Munkácsy szelleme, mint a Városházi Esték vagy a város rajzverseny. Az elképzelések szerint a múlt év nyarán átadott főtéren is tisztelegnek majd emléke előtt. Reményeik szerint a fiatalokat is sikerrel tudják majd bevonni ezekbe a programokba, kezdeményezésekbe.

A részletes programról és az aktuális történésekről mi is igyekszünk majd hírt adni.

Kép forrása: http://www.csabaimerleg.hu

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s