Hagymatikum – érdemes megpucolni!

Év végére a legtöbbünk energiaraktárai kimerülnek, és a karácsonyi ünnepek is kivesznek belőlünk nem keveset. 2013 végére én is megismertem mit jelent az év végi hajtás, így különösen jókor jött Dani meghívása Makóra. A napot a Hagymatikumban tett látogatással koronáztuk meg.

Makó városában 2012 januárjában nyitotta meg kapuit a fürdőkomplexum. A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján épült, már messziről megkapó épület számos olyan szolgáltatást nyújt, amely lehetővé teszi, hogy a látogató egy napra vagy délutánra elfeledje búját-bánatát, és kivonja magát a mindennapi mókuskerékből.
A fedett élménymedencék közül mi a legtöbb időt az úgynevezett Kaland medencében töltöttük. A tág belső térrel rendelkező épületszárny díszítései harmonikusak, a középpontban egy monumentális hófehér oszlop áll, amelyet a hivatalos megfogalmazás szerint organikus elemek díszítenek. Jómagam magyar népművészeti mintákat véltem benne felismerni, de kicsit életfa szerűnek is hatott. Ekörül a belső elem körül alakították ki a sodrófolyosót, amely minden óra 25-kor és 55-kor indul el, és ha a pancsolók kellően el tudják magukat engedni, páratlan élményekben lehet részük.
Alaptermészetemből adódóan kissé félve tekintek rövid ideig az ilyen újdonságokra, de aztán ha olyan társ vagy társak állnak mellettem, akikben megbízok, akkor hamar feloldódok, és kapható vagyok mindenre, amitől megemelkedik az adrenalin szintem. Most is így volt. A leginkább akkor tudtam átérezni a móka lényegét, amikor hagytam magam szó szerint az árral sodródni. Az mondjuk már viccesebb volt, hogy harmadik vagy negyedik próbálkozásra jutottunk végül ki a folyosóból, de ha nem merészkedek be rövid unszolás után a mederbe, nagyon sajnálnám.

Image

Számomra a szaunázás világa is sok újdonságot rejteget még. A nyár folyamán Békésen volt szerencsém kipróbálni a fürdőben ezt a szolgáltatást, de a jótékony hatásaiban még nem tudtam igazán elmerülni. A Hagymatikum szaunavilág részlegén közel fél tucat kabin áll a wellness élményre vágyók rendelkezésére. Mi a gőzkabinnal kezdtük a felfedezésünket, de szépen sorjában végighaladtunk szinte az összesen. Jártunk az aromaszobában is, és persze nem hagyhattuk ki a makói szaunát sem, amely még az utazásom előtt felkeltette az érdeklődésem. A részlegben uralkodó félhomály és kellemes, andalító zene egyaránt gondoskodott arról, hogy kizárjam a külvilágot, és csak az adott pillanatnak éljek.
A zuhanyzókról is érdemes pár szót ejteni. A frissülésre vágyók választhatnak a „trópusi vihar” és a „skóciai eső” közül többek között, de aki ennél megrázóbb élményre vágyik, nyakon öntheti magát egy vödör vízzel vagy lehűtheti magát jéggel is. Mi inkább megmaradtunk a szolidabb verzióknál, de legközelebb lehet merészebbek leszünk.

Image

Főként az idősebb korosztály körében kedveltek a gyógymedencék, de szinte mindenkit hajt a kíváncsiság, akármelyik fürdőbe is látogasson el, hogy megmártózzon a közel 40 fokos vízben. A makói gyógymedencék egyike kül- és beltéren egyaránt igénybe vehető. Nagyobb buli lett volna úgy kikúszni a szabad levegőre, hogy hűvösebb van, de a plusz tíz fokban is volt egy sajátos varázsa. Főleg ha az ember fia, lánya a nyári strandoláshoz és fürdőzéshez van szokva.
Összességében elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam. Ha egy picivel több idő állt volna a rendelkezésemre, akkor biztos még több helyiségét bejártam volna a fürdőnek, de így is nagy köszönettel tartozok szerzőtársamnak, Daninak az invitálásért.

Viszont akadtak olyan tényezők és körülmények, amelyek miatt csorbult az élvezet. Kicsit hiányoltam a központi térben, hogy bár monumentális, és az embernek olyan érzete támad benne, mintha egy templomban lenne, még sincs annyi vízfelület, hogy szabadon lubickolhasson. Hogy most az oszlopok és a belsőépítészeti formák vesznek el értékes területeket vagy más azt viszont nem tudtam eldönteni. De szívesen úszkáltam volna hosszabban úgy, hogy nem ütközök más fürdőzőkbe.
Az öltözőben kissé kétségbeestem a nap végén, lévén az körülbelül olyan, mint egy labirintus, hogy elhagytam Dani, aztán némi keresgélés után megnyugodtam mikor megpillantottam a sorok között.
Eddig is tudtam, hogy Makó „nemcsak hagyma”, de most még inkább megbizonyosodhattam róla testközelből is.

Fotók: Makói Hagymatikum Fürdő hivatalos Facebook oldala

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s