“Békéscsabán kolbászból van a kerítés!”

Tartja a mondás, és szerencsére  egyre több családi manufaktúra tér vissza a gyökerekhez, és készíti el messze földön híres portékáját, a nemrégiben hungarikummá vált csabai kolbászt. A következőkben eme gasztronómiai remekünk nyomába eredünk.

Ha már a blogunk Békés és Csongrád megye történéseit és fontosabb értékeit veszi górcső alá, ideje volt, hogy a helyi hungarikumaink is fókuszba kerüljenek. A sort jelen esetben a csabai kolbász nyitja, amelynek változatosságát az eltérő receptek mellett az is adja, hogy egyaránt fontos szerepet tölt be a “tótok” és a magyarok szinte mindennapi étkezésében. Mindkét nép egyaránt a magáénak tekinti, és igyekszik a töltés és készítés hagyományait átörökíteni apáról-fiúra. A Viharsarok ezen csücskében alig akad olyan család, ahol a kamrában vagy a hűtőben ne csüngne vagy heverne egy-egy szál, csípős szárazkolbász. A szívünk számára kedves hungarikum egyediségét sokak szerint az adja, hogy sehol máshol nem tesznek bele annyi fűszerpaprikát, mint mi nálunk. Sőt az is érdekesség, hogy míg a csabaiba nem kerül bors, addig a gyulaiba ugyan csínján, de szórnak valamennyit. Az arányokat főként a felhasznált hús mennyisége határozza meg.

Image

A kolbász története az 1890-es évekig nyúlik vissza. Aztán a századfordulón a magyar és a szlovák nép hagyományaira és a kedvező természeti adottságokra építkezve fellendült az ipar. Ezt a folyamatot tovább erősítette, hogy a mangalica mellett elterjedtek az úgynevezett hússertések. A gasztronómiai különlegesség első virágkorát a boldog békeidőkben élte, a termelők védjeggyel látták el a hamisítás ellen. Az ötvenes évektől nagy mennyiségben ipari körülmények között állították elő “csabai csípős” néven, de a lakosság háztáji körülmények között bonyolította le főként télvíz idején a vágásokat, amelyeknek sajátos hagyományai voltak. Sőt ezek napjainkban is továbbélnek. Sok helyütt a disznóvágás és a feldolgozási munkálatok igazi közösségi élménynek számítanak. Összegyűlik a család apraja-nagyja, a szomszédság és a jó barátok, akik jó hangulatban, kellemeseket beszélgetve közösen szedik szét a jószágot, és dolgozzák fel, úgy ahogy azt eleiktől látták. Reggelire általában hagymás vért kínálnak, az ebéd orjaleves és paprikás hús, míg a vacsora toros káposztából, sült kolbászból, hurkából és pecsenyéből. áll E cseppet sem kalóriaszegény menüt rétessel, pogácsával, lekváros papuccsal, no meg finom borokkal és pálinkával zárják.

Image

A csabai kolbász ismertségét tizenhetedik éve tovább növeli ország határon innen és túl a Csabai Kolbászfesztivál, ahol a gasztronómia és a kultúra találkozik egymással. A rangos esemény oly annyira az itt lakók életének a része lett, hogy bizonyos családi eseményeket is a fesztivál napjára időzítenek, és a városból elszármazottak is ilyenkor látogatnak haza, és tiszteletüket teszik a rendezvényen. A leglelkesebbek pedig évről-évre megmérettetik magukat a kolbásztöltő- és a szárazkolbászok versenyén. A gasztrokulturális esemény mottója: “Töltsük együtt!” Ez a felhívás egyaránt utal a hagyományok ápolására, és arra, hogy a kellemest összekötve a hasznossal a kilátogatók megismerkedjenek a helyi termelők portékáival és a kísérőprogramokon kikapcsolódjanak családjaikkal, baráti köreikkel.

Sőt a jövő évtől ez az élmény csak tovább bővül. A CsabaPark vagy ahogy a köznyelv emlegeti “kolbászfalu” alapkövét 2013 őszén tették le. A fesztiválnak több mint másfél évtizedig a Sportcsarnok és zöld övezete adott otthont, azonban a rendezvény kinőtte az eddig helyszínt. A jövőre megépülő, egész évben látogatható fesztivál és rendezvényközpont területén a településünkre látogató turistáknak, az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék Békéscsaba gasztronómia és kulturális értékeit, valamint épített örökségét és színes hétköznapjait.

Image

Végezetül pedig nézzük mitől csabai a csabai:

Csak sertéshúsból készülhet, olyan disznó húsából, amelyet legalább 135 kg-ra hizlaltak fel. Az állat minden részéből kell hozzáadni, a szalonnát külön adagolva. Csak sertésbélbe (vékonybél) lehet tölteni. Az igazi egyediségről pedig a sok paprika és a füstölés gondoskodik.

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s