Luca-napi boszorkányságok

Sajátos hagyományokkal bír a magyar adventi ünnepkörben december 13-a, Luca napja. Számos vidéken egyenesen gonoszjáró napnak tartják, és babonás félelemmel változatos praktikákhoz folyamodnak annak érdekében, hogy távol tartsák az otthonoktól az ártó lelkeket és boszorkányokat. Ugyanakkor azon módszerek tárháza is bő, amellyel a jövő titkait igyekeznek kifürkészni.

Luca név a latin lux, fényesség szóból származik. Pontos jelentése: virradatkor született, sugárzóan fényes. Szent Lucia  a keresztény legendák szerint vértanú halált halt. A szicíliai gazdag család sarja anyja csodálatos gyógyulását látván szakított a világi élettel, és Jézus jegyeseként tekintett magára. Mindez vőlegényének természetesen nem volt ínyére, ezért meghurcolta a lányt. Bosszúja végül célt ért. Bár a szüzet a tűz sem égette, miután a torkát elvágták, és imájának utolsó szava is elhagyta az ajkát búcsút intett az árnyékvilágnak. 

Az ártatlan olasz lánnyal ellentétben a magyar nép Lucája szikkadt öregasszony szakad göncökben vagy fehér lepedőben. Napjához számos tilalom kötődik.  Az ősi hiedelem szerint e napon tilos volt a lányoknak, asszonyoknak dolgozniuk. Ha ezt a parancsot megszegték, súlyosan megbűnhődtek. Varrni és kötni nem szabadott, mert úgy tartották, hogy azzal bevarrják a tyúkok tojókáját, és nem lesz elegendő tojás a portán. Mosni sem volt ajánlatos, mert a száradó ruhákkal elillant az egészség és a szerencse is a házból.  Szent Lucia és Luca alakja talán a termékenységvarázslás tekintetében mutat hasonlóságot. A fiatalok alakoskodása és az azok során elhangzó rigmusok egyaránt azt a célt szolgálták, hogy az új esztendő bővelkedjen minden jóban, a magány és a bánat messzire elkerüljön minden jóhiszemű lelket. A söprűket is eldugták ezen a napon,nehogy a boszorkányok ellopják, és azokkal nyergeljenek el a Gellérthegyi találkozóra.

Image

Az öregek e naptól kezdve vezették a Luca-naptárat. Úgy tartották, hogy a karácsonyig hátralévő napok előrevetítik a következő esztendő hónapjainak időjárását. A hagymakalendárium hasonló célt szolgált. A hagymát 12 héjra bontották, és sót szórtak rá. Amelyik hagymadarab nedves lett ezután, az évnek annyiadik hónapja lesz esős a jóslat szerint.

Sok helyen ekkor kezdték faragni a Lucaszékét is, amelyre ráállva szenteste az éjféli misén a kíváncsi szemek kiszúrhatták kik a falu banyái. A legendáriumok úgy tartották, hogy a seprűn nyargalók karácsonykor szarvakat viselnek, és még az Úr házában is képesek bárkit megrontani. Nem volt azonban veszélytelen ez az akció! Ha a boszorkányok is meglátták a lucaszéken ágaskodót, a néphit szerint a nyomába eredtek. Ezért kellett a “boszorkány-figyelő akcióra” indulónak előre gondoskodni mákról. Amikor a boszik már majdnem beérték, akkor hátra kellett hajítani a mákot, és azt üldözői elkezdték azt szedegetni. Amíg az ördög asszonyai szedegették a mákot, addig az illető hazaért. 🙂
A legnépszerűbb jóslás azonban a lányok leendő férjeinek megjövendölése volt. A majdani férj foglalkozását mutatta meg a vízbe öntött ólom formája, nevét pedig a gombócokba főzött cetlik közül az, amelyik először feljött főzéskor a fazékban. Azt is ki lehetett ilyenkor deríteni, hogy még hány évet kell várnia a lánynak a férjhezmenetelre. Egyszerűen oda kellett menjen a hajadon a disznóólhoz, és abba egy jó nagyot belerúgni. Ahányat röffent a disznó, annyi esztendő múlva ment férjhez a lány.

Image


Habár felgyorsult az életünk, és bizonyos szokások feledésbe merülnek, azért szinte minden városban akadnak olyan közösségek, akik őrzik a tüzet, és játékos formában felelevenítik a fentebb ismertetett praktikák és fortélyok egy-egy elemét. Így Luca szelleme sajátos formákban, de tovább él. Egy kis boszorkánykodás néha feldobhatja a szürke hétköznapokat!

Mia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s