Interjú: Tóth Jennifer junior fitness európa- és világbajnok

Egy újabb tehetséges Csongrád megyei sportolóval folytatódik interjú sorozatunk. A tegnapi napon Tóth Jennifer háromszoros fitness európa-bajnokkal és idei világbajnokkal beszélgettem egy kávé mellett.

Jennifer 18 éves, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának első éves jogász hallgatója, aki már fiatal korát meghazudtolva tudatos, aktív sportoló.

– Hosszú és nehéz út vezethetett idáig. Mesélnél a kezdetekről?

– 5 éves korom óta sportolok, akkor még Uracsné Pósa Mónika és Háló Sándor kezei alatt nevelkedtem. Fogalmazhatunk úgy, hogy a pályafutásomat a makói aerobik edzéseken kezdtem. 1-2 éven belül már versenyekre is jártam. Később átigazoltam Hódmezővásárhelyre, a Hód-Fitness Sportegyesülethez. Itt már teljesen a fitnesszel foglalkoztam. Első soron Rácz Ildikó kezdte el a gyakorlataimat formálni, majd Miklós Melinda készítette azokat, ahogy most is. Itt Dr. Szatmári Zoltán akrobatika edzővel is elkezdtük a közös munkát. Három évvel ezelőtt léptem fel a versenyzés következő lépcsőfokára, hiszen testfordulóban is meg kellett állnom a helyem. Nagyon sokat köszönhetek Vásárhelyi Zoltánnak is a több éves felkészítéséért. Egy éve már, hogy nem a fitness szövetségnél versenyzem, átléptem a WBPF Hungary csapatába. De egy éve annak is, hogy Kokovai Andor edzőm sportegyesületének, a Kokovai Team-nek vagyok a tagja.

Jennifer 2009-től három éven át európa-bajnoki címet szerzett junior fitness kategóriában a WBPF Testépítő Európa Bajnokságon, majd 2012-ben ugyanitt második helyezett lett. Idén, 2013-ban az ötödik WBPF Testépítő Világbajnokságon szintén junior fitness kategóriában pedig világbajnoki címet szerzett.

379051_164673440342690_305916139_n

1402968_537970676284688_1793939955_o

– Miért döntöttél úgy, hogy az Európai Bajnokság után a Világbajnokságon is kipróbálod magad?

– Ahogy mondod, szerettem volna kipróbálni magam, új utakat kijárni és újabb lépcsőfokokat megmászni. Talán ez az, ami leginkább ösztönzött.

– Beszéljünk egy kicsit a világbajnokságról, hogyan készültél fel?

– Igazából fél éve készülök a vb-re. Számtalan különböző versenyen vettem részt, voltam például Bécsben is, a vb előtt pedig Budapesten, a világbajnoki kvalifikációs versenyen. Minden héten hétfőtől péntekig 3-4 kardió edzésem volt reggel, szombaton és vasárnap pedig akrobatika edzésem. A világbajnokság előtti utolsó 5 hét volt a legkeményebb. Minden nap Andorral edzettem, ott állt mellettem és adta a kezembe a súlyokat, számolta a sorozataimat, nem kevés terhet ezzel levéve a vállamról, pedig rajtam kívül nem egy versenyzője van még, akikben ugyanúgy tartotta a lelket.

– Talán a magyar köztudat kevésbé ismeri a testépítő versenyek menetét. Mi történt a világbajnokságon?

– Ez volt az ötödik WBPF Testépítő Világbajnokság, amely egyben az első rendezés Magyarországon. November 15-től 18-ig tartották Budaörsön körülbelül 300 versenyző részvételével 50 országból. Junior fitness kategóriában indultam. A versenynek két része volt, az egyik maga a fitness gyakorlat, ez 40 %-ot, míg a másik a testforduló, ez 60 %-ot ér. A testforduló résznél a kidolgozott izomzatot, az arányos testet pontozzák.

1462611_567489143305967_1500055705_o

– Hogyan bírod összeegyeztetni az egyetemet, az edzéseket és az egyéb programjaid? Van szabadidőd?

– Az egyetem és az edzések kiegészítik egymást. Úgy gondolom, mindig arra van időnk, amire szakítunk, bár én is örülnék neki, ha egy nap 48 óra lenne és mindent időben, nyugodtabban meg tudnék csinálni. Ugyan a bulizások a készülődés miatt javarészt kimaradtak, de ezt a legutóbbi Jogászbálon bepótoltuk. (mosolyog) Szoros az időbeosztás, nincs lébecolás.

Jennifer egyébként a környékbeli lakosoknak több helyről is ismerős lehet. Közösségi kulturális tevékenységét még több évvel ezelőtt a Nyugat című irodalmi műsorban kezdte. Számos helyi esemény, ünnepség résztvevője volt. Legnagyobb produkciója a Farkas Éva által megálmodott és előkeltett Angyalsóhaj zenés táncjáték volt, amelyet a makói szabadtéri színpadon több mint 2500-an láttak 2011-ben.

289830_186197204782556_6331744_o

– Mik a terveid a jövőre nézve?

– Rövid távon először is szeretnék újra indulni a világbajnokságon, de ehhez még rengeteg munka szükséges. A későbbiekben nagyon szeretnék gyermekekkel foglalkozni, mint fitness edző. Fontos célom egy újabb generáció kitanítása, kinevelése. Szeretném megszerezni a doktori címet is, amit kamatoztatni tudnék edzőként. De mindemellett versenyző szándékozok maradni, és egyszer a profi kategóriában versenyezni.

– Magyarországon vagy külföldön képzeled el a jövődet?

– Igazából a doktorit mindenféleképpen Magyarországon szeretném megszerezni, és elsősorban az edzősködést is itt képzelem el, de nem hiszem, hogy megtántorodnék, ha külföldön kapnék egy olyan felkérést, ahol gyermekeket taníthatnék. De távlati cél az mindenképp Magyarország.

– Ha valaki ismer, tudja, hogy rengetegen támogatnak, elég ránézni akár a facebook oldaladra. Milyen érzés, hogy ennyien mögötted állnak?

– Leírhatatlan érzés, hogy ennyien támogatnak. Az edzőim, a fitness termek dolgozói, a csapattársaim, a családom, a barátaim, az osztálytársaim, és még sorolhatnám. Úgy gondolom, hogy az elért eredmények az ő érdemük is, nélkülük nem sikerült volna. Most nem kapnék ennyi gratulációt, ha az elmúlt években ők nem álltak volna mögöttem.

jenni

A Magyarországon még kinövőfélben lévő sportág, ahol a versenyeken széles vállú, duzzadó izmú, csokibarna bőrű nők és férfiak mutatják be magukat és a megjelenésük mögött lévő munka gyümölcsét, kivívta az elismerésem. És hogy mi az útravalónk? Jennifer szavai minden sportoló számára mottó lehet:

“Hogy mi vagy nekem? A szerelmem, a legfőbb menedékem… Köszönöm, hogy megtanítasz arra, hogyan kell igazából élni és hogyan kezeljem az élet dolgait és arra, hogy hogyan kell élni helyesen mind a kudarccal és mind a sikerrel egyaránt…”

A Viharsarki Kanapé szerkesztősége nevében gratulálok Jennifer eredményeihez, kimagasló teljesítményéhez, és sikeres, álmokat megvalósító versenyzést kívánok!

Dani

Képek forrása: Tóth Jennifer, Naszradi András, Man Vin, WBPF TV

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s