In memoriam John Lennon

Már 33 esztendeje annak, hogy John Lennont New Yorkban egy mentális problémákkal küszködő 25 éves fiatalember lelőtte. A 20. század meghatározó énekese, zeneszerzője, a világhírű The Beatles gitárosa 40 évet élt. Munkássága napjainkig számos művészt ihlet meg és inspirál alkotásra. A következőkben életművéből csemegézünk, és igyekszünk rájönni személyes varázsának titkára.

Az első lépések

John Lennon 1940-ben Liverpoolban látta meg a napvilágot egy ír származású családban. Hamar kiderült, hogy rövidlátó, szemüveget kellett hordania. A The Beatles korai fellépésein általában kontaktlencsét vagy dioptriás napszemüveget viselt, így próbálta palástolni látásproblémáját. De 1966-ban egy forgatás során ráadtak egy egészségügyi szemüveget, amelynek formája úgy megtetszett neki, hogy a munka után is továbbhordta, és ez a kiegészítő idővel egybeforrt személyiségével.

Image

Barátsága azt követően mélyült el Paul McCartney-val, mikor egy részeg rendőr elgázolta az édesanyját. Bár nehéz anyagi helyzetük miatt nem éltek együtt, szoros kapcsolatot ápoltak. A kedves mama tanította meg fiát bendzsón játszani. Emlékét több dal is őrzi a The Beatles szerzeményei közül. Ilyen többek között a Julia vagy a Mother. Lennon első fiát, Juliant édesanyja után nevezte el.

A zene mellett a rajzban is kiélte művészi hajlamait. Mimi nagynénje közbenjárásával felvételt nyert a Liverpool College of Art-ba, ahol megismerte első feleségét, és az iskolával szembeni lázadozása a rock and roll felé terelte. Az ikonikus zenekar alapjait is ezekben az években fektették le.

Világhírű zenekar születik

John és Paul némi kísérletezés után rátaláltak a saját stílusukra a bandájukkal, és alaposan megreformálták az addig ismert könnyűzene alapjait. Lennont kiváló szövegíróként tartják még most is számon, míg barátját, McCartneyt egyedülálló zeneszerzőként jegyzik. Zenéjükre alaposan ráharaptak az újdonságra vágyó fiatalok, fellépéseik pedig valóságos tömeghisztériákat váltottak ki. Nem egyszer rendőri védelem mellett kellett játszaniuk, mert a fanatikus, főként hölgyrajongók képesek lettek volna leszedni a négy gombafrizurás fiatalembert a színpadról. Az 1964-ben forgatott Egy nehéz nap éjszakája című film ebbe is betekintést engedett, és olyan oldalát is megmutatta a zenekarnak, amely addig rejtve volt a kíváncsi tekintetek elől.

Lennon még a hippimozgalom évei előtt is nem egyszer botránkoztatta meg a rajongókat és a közönséget. A sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról egyaránt. A keresztények körében azzal verte ki egy alkalommal a biztosítékot, hogy egy interjúban azon elmélkedett, hogy a kereszténység tűnik el hamarabb vagy a rock and roll. Ezzel a kijelentésével azt érte el, hogy az Egyesült Államok déli területein a zenekar korongjai és relikviái tiltólistára kerültek, sőt egyes városokban rituálisan elégették azokat. A történet vége egy sajtó nyilvános bocsánatkérés lett, amelyet a Vatikán feje, a pápa elfogadott.

Élet a The Beatles után

Cynthia és Lennon házassága talán sosem volt igazán harmonikus. A zenész kicsapongásai és nem egyszerű természete sokszor abban is megnyilvánultak, hogy megütötte az asszonyt, és a fiúkra sem fordított kellő figyelmet. Julian többször nyilatkozta azt, hogy Paullal különb kapcsolatot ápolt, mint a saját apjával. A bíróság 1968-ban mondta ki a válást. De Lennon akkor már heves érzelmeket táplált Yoko Ono iránt.
A rossz nyelvek egyenesen a művésznőt tették hibássá a zenekar felbomlásáért, mivel John nemcsak a mindennapok során nem tudott létezni nélküle, de a még stúdióban is maga mellett szerette tudni. Az igazi problémák azonban még jóval a zenész új kapcsolata előtt kezdődtek. 1967-ben meghalt Brian Epstein, a menedzserük, aki összefogta őket. Az ő eltávozásával megszűnt a banda kohéziója, és a tagok zeneileg is más-más utak felé kacsingattak.

A korábbi Beatles-tagok közül talán Lennonak volt a legváltozatosabb zenei karrierje, gyakran visszatükröződtek benne személyiségének viszontagságai. Még a zenekar tagjaként elkészített három, nehezen értelmezhető, kísérleti elektronikus zenei albumot Onoval. Szólókarrierjének legsikeresebb darabjaként az Imagine-t tartják számon. 1980-ban bekövetkezett haláláig több magánéleti válságon is átesett, volt, hogy hosszabb ideig nem hallatott magáról. Aztán hamvaiból feltámadva olyan remekekkel ajándékozta meg a világot, amelyeket a mai napig számon tartanak. Ilyen többek között a David Bowie-nak írt Fame című dal is, amely meghozta az ugyancsak korszakalkotóként számon tartott előadónak az első listavezetői státuszt.

A végzetes éjszaka

Lennon 1980-ban megtörte maga körül a csöndet. Tele volt ötletekkel, több lemez koncepciója is a fejében volt, megvalósításra várt. December 8-án dél körül a Lennon házaspár a Rolling Stone magazin híres fotósát, Annie Leibovitzot fogadta a Dakota-házban. A fotóművész készített pár felvételt róluk. Lennon mindenben benne volt, egy olyan kép is készült, amelyen ő anyaszült meztelenül simul hozzá a teljesen felöltözött Yokóhoz. A fényképezőgép valószínűleg még javában kattogott, amikor Chapman kijelentkezett a szállodájából, és elindult, hogy beteljesítse küldetését. A kabátzsebébe rakott egy kartonlapot, hogy ne dudorodjon ki feltűnően a pisztolya, és magával vitte előző nap vásárolt Double Fantasy lemezét. Úton Lennonék rezidenciája felé betért még egy könyvesboltba is, ahol megvette a Zabhegyezőt, és a könyv első oldalára ennyit írt: “Ez a vallomásom.” Ezután több órán keresztül várt, közben szóba elegyedett a portással és egy amatőr fotóssal. Nem keltett senkiben sem gyanút, mindenkinek azt mondta, hogy dedikáltatni szeretné az új lemezt a művésszel. A pár a stúdióból a frissen felvett anyaggal este 11 óra előtt pár perccel ért haza. Chapman megvárta míg Yoko elsétál előtte, majd megszólította Lennont, és ötször lőtt. Egy lövés mellé ment, egy pedig eltalálta a zenész aortáját, a többi a hátát és a vállait érte. A gyorsan érkező segítség ellenére John Lennon belehalt a 80 százalékos vérveszteségbe.

Image

Bár személye már a hatvanas évektől kezdve megosztotta az embereket, művészete szinte mindenkit levett a lábáról. Talán kijelenthető, hogy szinte minden második-harmadik ember tud nevéhez kapcsolni egy dalt, egy festményt vagy egy momentumot a 20. század túlfűtött évtizedeiből.

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s