Mikulás! Ki vagy te?

Santa Claus, Joulupukki, Mikulás. Csak néhány elnevezés, ahogy a világ országaiban nevezik azt a kedves fehér szakállas titokzatos idegent, aki piros ruhájában december 6-ára virradóan ajándékot csempész a gyermekek cipőjébe vagy zoknijába. De ki volt valójában Szent Miklós? S miért alakult úgy, hogy míg nálunk december 5-én éjszaka indul el ellátni feladatát, addig tőlünk nyugatabbra szenteste rénszarvasok húzta szánon száll házról-házra és a kéményen csúszik le, és helyezi el az ajándékokat a karácsonyfa alá. Mostani bejegyzésünkben ennek járunk utána, és kicsit betekintünk a békéscsabai Mikulásfesztivál programjaiba is!

Image

Szent Miklós alakjához már gyermekkorától csodák kötődtek. Krisztus után 245-ben látta meg a napvilágot a kis-ázsiai Anatóliában. A tehetős családból származó, árva fiú, akinek családját egy járvány vitte el a tragédia után kolostorba vonult, műveltséget szerzett, és a papi hivatást választotta. Életét a gyermekek és az emberiség tanításának szentelte. Bárki segítségért fordulhatott hozzá, 52 esztendős püspöksége alatt ezrek foglalták imába a nevét.
Előszeretettel járta esténként városának, Patarának az utcáit és elegyedett szóba a járókelőkkel. Így esett meg, hogy felfigyelt egy elszegényedett nemesi családra a kolostor szomszédságában. A família úgy megnyomorodott egy sorscsapás következtében, hogy betevő falatra is alig futotta náluk. Szegény embernek három férjhez menés előtt álló leánya volt. A hajadonok egy este azon vitatkoztak, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy segíteni tudjon a családon, és legyen betevő a másik férjhez adásához. Ezt az alkudozást Miklós püspök meghallotta, mikor az ablak alá ért. Visszasietett hát a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt. Egyiküknek sem kellett rabszolgának állnia, és még lakodalomra is futotta.

Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő arany került a másik lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, és akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az ajándékot. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallószerű tűzhelybe száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőt Tél-Apóként kezdték emlegetni, mert ajándékait mindig télvíz idején, a Taurus hegyéről osztogatta. Idővel azonban kitudódott a  titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve, már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítő! De kiderült ez abból is, hogy december 5-én a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte ” Noel Baba” -nak, ami azt jelenti ” Ajándékozó Apa”. Így született meg a piros ruhás Mikulás legendája, és a közel-keleti valóságos eseményeken és személyeken alapuló történet elemei rövid időn belül meghódították a világot.

A fenti sorokat olvasva sokan felismerhették az angolszász karácsonyi kultúra elemeit, mint a piros ruhás ajándékozó, a kémény vagy a kandalló elé helyezett zokni. Ezt a képet a különböző európai népek kultúrájából átörökített hagyományok csak tovább árnyalták. Számos mitológiában a téli ajándékot hozó misztikus lény kettős arcú: egyszerre jóságos, mert meglepi a gyermekeket apróságokkal és édességgel, de ijesztő kísérői, akiket a köznyelv krampuszoknak vagy manóknak nevez félelmet keltenek. A rémisztően fagyos alakot a germán főisten Odin továbbélésének tekintik, míg a skandináv kultúrkörben a téli napforduló (december 21.) központi alakja Yule-bak, aki a lappföldi Joulupukkival azonosítható.

 Image

Hazánkban a keresztény gyökerek érezhetőek az ünnepkörben, de az üzletek dekorációi és a szinte már november elejétől kapható karácsonyi kiegészítők és ajándékok erősen próbálják ránk erőltetni az “amerikai álmot”. De mivel az évszázadok alatt hozzászoktunk ahhoz, hogy december 6-án Szent Miklós ünnepét üljük meg, aki névnapja előestéjén cukrot, diót, mogyorót és egyéb nyalánkságokat hoz a jó gyermekeknek, míg szenteste Jézus születését elevenítjük fel, és örvendezünk, hogy közénk jött a Megváltó, nem valószínű, hogy mi is átvennénk a kéményen át érkező piros ruhás meséjét, akit keksszel és tejjel illik várni. De sosem árt új ismeretekkel gyarapítani a már meglévő tudásunkat. S mindezt szívesen tesszük, hogyha piros betűs ünnepekről van szó.

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központ mellett a Meseház és a Munkácsy Emlékház is helyet ad december 2-a és 12-e között a népszerű Mikulásfesztiválnak. A szervezők az idén a családokra koncentráltak mikor összeáll-tották a programot. Így kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a kedvükre való kikapcsolódási lehetőséget. A játszóházak és kreatív foglalkozások mellett táncgála, gyermekműsor és Bababörze is várja a látogatókat. A programsorozat teljes ideje alatt pedig nyitva áll a Mikulás műhelye is,ahová a felajánlásokat és adományokat várják, hogy mindenkinek kerüljön Békéscsabán ajándék a karácsonyfája alá.
A részletes program az alábbi linken elérhető: http://csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&hir_id=6133

Image

Világszerte színes szokások sokasága kötődik hát ehhez az estéhez, de mindegyikben közös a csodavárás. Nem meglepő, hogy Joulupukki magyarországi látogatása és roadshowja nemcsak a gyermekeket vonzotta, hanem a fiatalokat és az idősebbeket is. Az advent időszakában hajlamosabbak vagyunk befelé fordulni, és ha év közben nem is, de ilyenkor ebben a pár hétben ismét hinni a mesékben és egy szebb, nyugodtabb világban.

Mia

Fotó: Ujházi György

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s