„Vásznuk az éjszaka!” – bemutatkoznak a csabai fényfestők

Békéscsabán lassan már nem múlik el úgy rendezvény, hogy a szorgos kis csapat fel ne tűnne alkonyat után kameráival és lámpáival, és ne kezdené el sajátos kis „bűvészmutatványát”, melynek eredményeképpen bravúros képek születnek. Tokai Sándorral, „Toxyval” és Varga Ottóval beszélgettem a kezdetekről, az aktualitásokról és a jövőbeli terveikről.

Mesélnél a kezdetekről? Hogy verbuválódott össze a csapat?

Toxy: Csapatunk 2008 nyarán találta meg a közös hangot. Egy ártatlan (akkoriban még msn) beszélgetés során döntöttünk úgy Kátai Szabolcs barátommal, hogy kipróbáljuk a technikát. Nem sokkal később Varga Ottó és Ujházi György is csatlakozott hozzánk és így lettünk fényfestő csapat. Azt is mondhatnám, hogy „Elmentünk egy kocsmába, leültünk, beszélgettünk és kitaláltuk, hogy csinálni kellene fényfestést. Azóta idáig jutottunk.” Ezt a mondatot a 2010-ben készült reklámfilmből idéztem, ahol az egész ország megismerhetett minket. Kicsit rosszul megfogalmazott, de örökérvényű gondolat.

 Mit kell érteni “fényfestés” alatt?  Hogy fedeztétek fel ezt a technikát?

Toxy: A fényfestésfestészet vászon és ecset nélkül. De mi is történik?Munkásságunk egy speciális hosszú záridős alkotási forma technikai alapjaira épül. Különböző formájú és színű fényforrásokkal, olyan intenzitású fényt mozgatunk el a fényképezőgép előtt, hogy az nyomot, rajzolatot hagy a felvételen. A tehetség abban bontakozik ki, hogy az alkotó nem látja, amit éppen rajzol, csak a fejében. Ez nem egy új találmány, a technika úttörője Pablo Picasso volt GjonMili társaságában. Magyarországon pedig elsőként mi ragadtunk zseblámpát.

Image

Az ország akkor ismert meg benneteket, mikor feltűntetek a Fókuszban, majd az egyik mobilszolgáltató is felfedezett benneteket. Ez mennyire lendített a „karriereteken”?

Toxy: Sokan megismertek minket, és sokan a mai napig így is azonosítanak bennünket. Végeztem egy piackutatást ebben az évben, ahol többek között vizsgáltam a különféle marketing kommunikációs csatornák népszerűségét és az eredmények azt tükrözték, hogy a válaszadók jelentős része valamilyen média megjelentés által halott először csapatunkról és magáról az alkotási formáról.

(A Debrecen Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciáján Toxy ezzel a dolgozattal második helyezést ért el kategóriájában. Ehhez ezúton is gratulálunk – szerk.)

Az idén januárban megnyílt Békéscsaba szó szerinti új “gyöngyszeme”, a Csabagyöngye Kulturális Központ. Ez az agóra ad otthont a multimédia műhelynek is, és egyben a fényfestők főhadiszállása is. Itt mennyiben bővültek a feladataitok? Mennyire kerültetek bele a város vérkeringésébe?

Toxy: Mivel én nem vagyok teljesen kompetens a Csabagyöngye Kulturális központon belül folyó operatív folyamatokban, ezért ennek a kérdésnek a megválaszolását átengedném Varga Ottó barátomnak.

V. Ottó: Mióta megnyitotta kapuit a „CSAKK”, annyival bővült a feladatunk, hogy MKöb csoportosulásként vagyis MultiMédiás Műhelyként a ház kreatív anyagait gyártjuk. Fotózunk, videózunk, galériákat készítünk a különböző eseményekről, és ha felkérnek minket akkor megmutatjuk mit takar a fényfestés. Már lassan egy éve vagyunk a háznál, mint kreatív csoport és rengeteg anyagot gyártottunk le, de nem csak háznak hanem a városnak is dolgozunk. Legyen szó bármilyen kreatív anyagról, plakátról, sajtó- vagy videóanyagról, grafikáról mi kivitelezzük. Elég jó viszonyt ápolunk a DÖK-ösökkel is és a Patent Diákirodával, velük is szívesen működünk együtt. Mi készítettük a vizuál anyagot is a januári megnyitóra.
Ujházi Gyuri a Csabai Mérleg fotósa lett, és ha kell én is besegítek a csabai portáloknak anyagokkal. Összegezve belekerültünk a város vérkeringésébe, ráadásul a ház részei lettünk, elég nehezen képzelem már el a Csabagyöngyét KK Mköb nélkül.

Hozzátenném, hogy sokat köszönhetünk a Csabagyöngye vezetőségének és dolgozóinak, hogy befogadtak minket és egy stúdiót hagytak ránk. Mi igyekszünk ezt rengeteg munkával honorálni. Körülbelül 80 darab plakátot gyártottunk le a háznak, amely még egy éve sincs hogy megnyitott. Emellett közel száz fotógaléria őrzi a fontosabb történések és rendezvények momentumait, a Facebook oldalon található anyagokról pedig ne is beszéljünk! Mindemellett mi üzemeltetjük a fényfestős oldalunkat, az LightScribblers oldalt.
Gyakornokok is megfordultak nálunk. Nemrég finn diákok bővítették itt ismereteiket egy hónapig. Lényeg a lényeg, nagyon szeretjük ezt csinálni, és reméljük sokáig színesíthetjük ezzel a ház és a város életét.

Bemutatnád röviden a srácokat?

Toxy: Éjszaka a fényfestésben éljük ki a kreativitásunkat nappal minden másban. Szolgáltatásainkhoz a kreativitás ad jelentős hozzáadott értéket. Mindenki kimagaslóan jó valamiben és együtt jók vagyunk a fényfestésben. 

Image

Békéscsaba utcái, terei és épületei mennyire inspirálnak benneteket?

Toxy: Egyre kevésbé, szeretnénk kitörni ebből a közegből, hiszen a legtöbb képünk Békéscsabán készült. Mivel ma már sokkal jobb technikákkal dolgozhatunk, ezért tervezzük, hogy pár régi képünket újra alkotjuk Békéscsabán. De inkább más városokat, eldugott helyeket szeretnénk megcélozni helyszínként a jövőben.

Szeptemberben volt az első “fényfestős” lagzi Szarvason. Mennyire jelentett ez nektek új kihívást?

Toxy: Nem éreztem nehéz feladatnak, hogy az esküvő összes képét és a videót is mi csináltuk. A végeredménnyel meg vagyok elégedve és az ifjú párnak is tetszett. Emlékezetes nap volt! Örülök, hogy ott lehettünk. Nagy örömünkre az ifjú férj, az egykori alapító tag, Szabolcs újból kedvet kapott a fotózáshoz. S bár jelenleg Angliában él párjával, helyben új fényfestő csapatot verbuvál. Sok sikert kívánunk neki mindehhez ezúton is! Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Mik a jövőbeli terveitek? Meg akarjátok-e hódítani az országot? 🙂

Toxy: Meg bizony! Tervezünk egy saját gyártású Youtube sorozatot. Röviden annyit, hogy kijelölünk egy útvonalat hazánkban, és a nézők epizódról epizódra követhetnek minket végig. Minden részben az ötlettől az alkotásig ismerkedhetnek meg velünk, az izgalmakban gazdag történet során.

Van-e jelenleg futó pályázat vagy projekt, amelynek a részesei vagytok?

Toxy: Jelenleg nagyobb megrendelésünk nincs. Idén azonban több nagyszabású projektet tudhatunk magunk mögött. Ebből kettőt emelnék ki, a Balaton Sound teljes időszakában fényfestettünk, valamint a T-Systems Magyarország Symposium 2013 konferencia brandjének elkészítésében vettünk részt egy budapesti kommunikációs cég megbízásából.

Image

 Készültek-e a jövőben valami nagy dobásra?

Toxy: Jövő évi nagy dobás a sorozat, amit korábban már említettem. Ezen felül, erős marketing kampányba kezdünk és előreláthatólag lesz egy kiállításunk is. Jelentős fejlesztéseket tervezünk az eredményesebb és hatékonyabb működés érdekében. Amennyiben az összes fejlesztés megvalósul, lehetőség nyílik külföldi piacok irányába történő terjeszkedésre. Hiszen többek között Anglia is élen jár a kockázati tőke befektetések terén és a fényfestés nem csak hazánkban hódít egyre nagyobb teret.

Egyébként kiszámíthatatlan, nálunk egy nagy dobás csak egy pillanat műve… 

Sok sikert kívánunk hozzá!

További érdekességek a fiúkról és a munkájukról a hivatalos Facebook oldalukon: https://www.facebook.com/fenyfestok?fref=ts

Image

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s