Rukkarácsony eljött!

A Rukkola közel másfél éves működése alatt sokaknak szerzett kellemes perceket. Hazánk legnagyobb online könyv csereberélője már második alkalommal buzdítja tagjait egy kis karácsonyi jótékonykodásra. De még mielőtt elmerülnénk a rukkarácsony szellemében, ismerjük meg kicsit közelebbről ezt az egyedi kezdeményezést, amely előkelő helyet foglal el a könyvbarátok szívében.

Rukkola? Mint a saláta? Nem…

Egy barátomon keresztül kerültem még a próbaszakaszban kapcsolatba a Rukkolával. Aztán nem sokkal a hivatalos július 10-ei indulást követően jómagam is csatlakoztam a virtuális könyvmolyok társaságához a Facebook segítségével. A közösségi siteként is felfogható „cyberkönyvtár” működése és szabályai bárki számára könnyen érthetőek és elfogadhatóak. A lényeg, hogy az online polcokra a felhasználók azokat a könyveket helyezhetik el, amelyeket ők maguk már olvastak, de már nem tartanak rájuk igényt annyira, és szívesen megosztanák másokkal. A „rukkolt” kötetekért cserébe pontok járnak, amelyek öt pontonként 1 happot érnek.

Így működik egy virtuális könyvcserélde

Vagyis azért cserébe, hogy mi megválunk könyveinktől, újabb értékes darabokkal gyarapíthatjuk otthoni könyvtárunkat, ha kellően gyorsak és szerencsések vagyunk. Mert arra is van mód, hogy bejelöljük mely regényeket, önéletrajzi műveket vagy ismeretterjesztő irodalmakat olvasnánk el. Mindezt a „happolnám” gomb segítségével tehetjük meg az áhított könyv oldalán. A fülszövegeket és ahogy az oldal üzemeltetői írják, az „az erőt a moly.hu adja”. Ha az általunk bejelölt kötettel valaki előrukkol ,a rendszer automatikusan küld egy üzenetet mindazoknak, akik jelezték, hogy rárabolnának egy példányra. Aztán az nyer, aki a leggyorsabban rányom a happolom gombra, amely immáron a kiküldött mailben elérhető. Ezt követően a happoló és a rukkoló meg tudja beszélni, hogy miként ejtsék meg a cserét. Három út áll rendelkezésre: személyesen, postai úton vagy az országban található 177 happ-pont egyikében, ahol egy nap tucat szám cserélnek gazdát a könyvek. Sőt az úgy nevezett csatárlánc segítségével a happ-pontok közötti könyvmozgás is megoldható. Erre egy külön Facebook oldal specializálódott, ahol a könyvbarátok meg tudják beszélni, hogy egy-egy küldemény honnan hová kerüljön.
 Az aktuális adatok szerint a felhasználók közel 879 ezer könyvet happoltak vagy tettek a kívánságlistájukra. A rendszer működését magam is tanúsíthatom. Tisza Kata szinte összes kötetét sikerült már levadásznom így, sőt olyan számomra kedves darabok is a polcomon mosolyognak mint J. K. Rowling Bogar Bard meséi vagy Mörk Leonóra A vámpír vonzásában című tanulmánynak is felfogható munkája.

Image

Sorok közzé zárt szeretet: rukkarácsony

Tavaly december 6-át követően nagyot nézhettek a postások, hiszen országszerte karácsonyi csomagolásba bújtatott csomagok indultak el új tulajdonosuk karácsonyfája alá. A rukkola.hu üzemeltetői ugyanis megálmodtak egy sajátos közösségi ajándékozási formát, amelyet találóan rukkarácsony névre kereszteltek. A lelkes és kíváncsi könyvfaló családból mintegy 2600-an dobták be akkora nevüket abba a kalapba november vége és december eleje között, amelyből aztán a véletlenek összjátéknak köszönhetően minden résztvevő e-mail fiókjába befutott egy név és egy cím. Annak a rukkolásnak az elérhetősége, akit egy általuk választott könyvvel lephettek meg. A küldemény külcsínét és tartalmát mindenkinek a fantáziájára és kreativitására bízták.
A karácsonyi angyalkázásra még ezekben a percekben is lehet jelentkezni, a Mikulás sapkájába még december 5-éig bárki bedobhatja az elérhetőségeit. Aztán december 6-án az internet szorgos manói mindenkinek kiszállítják, hogy kinek a karácsonyát tehetik a vállalkozó szelleműek boldogabbá egy jól megtervezett és megválasztott kötettel. Az ajándékválasztásban a kapott felhasználó profilja és kívánságlistája sokat segíthet. De magáról a felhívásról és a részletekről itt értesülhettek: http://rukkola.hu/karacsony

Ha szerettek a sorok között olvasni, és időnként el tudtok szakadni a számítógépek és a mobiltelefonok monitorjaitól és kijelzőitől, akkor nektek is a rukkola.hu-n a helyetek. Merüljetek el ti is a Guttenberg-galaxisban, igazi kincsekre bukkanhattok!

Mia

Kép forrása: A rukkola.hu hivatalos facebook oldala

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s