Változatosan egészségeset: mintamenza

Bár a közelgő advent időszaka a belső megtisztulásról és befelé fordulásról szól, amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy mi kerül az asztalunkra. Közhely, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, de azt nem árt észben tartanunk, hogy mint az élet minden területén érdemes a minőségre és a tudatosságra törekedni, még akkor is, mikor az asztal örömeinek hódolunk. A Békés megyéből útjára indított, országszerte egyre nagyobb sikert arató Mintamenza program is ezt tűzte zászlajára.

A Mintamenza Békés megyei csoportja pár esztendeje akkor kezdte meg érdemben a munkáját, mikor az óvodai és iskolai konyhák körében végzett kutatás rossz eredményekkel zárult. A felmérésből kiderült, hogy a közétkezetésben résztvevő gyermekek és felnőttek menüi egyhangúságuk mellett alig tartalmaztak nyomelemekben, ásványokban és vitaminokban gazdag élelmiszereket. A team, amelyben tisztifőorvos és Venesz-díjas szakács is egyaránt munkálkodik , azt a célt tűzte ki maga elé, hogy olyan laktató ételeket tálalnak majd kicsik és nagyok elé, amelyek természetes alapanyagokból készültek, finomak és elsősorban egészségesek. Az egészségmegőrző és tudatosságra nevelő gasztronómiai mozgalom, amely immáron országos népszerűségnek örvend, 2010-ben indult el, és 2012 végére 169 olyan konyhát mutatott fel partnerként, amelyek önkéntes alapon vállalták, hogy megreformálják korábbi hagyományaikat, és újítanak kínálatukon.

De ez még nem minden! A konyhák ezzel a sajátos, új látásmódjukkal és eljárásrendjükkel a helyi termelőket is támogatják, hiszen valamennyi alapanyagot a leveszöldségtől kezdve a különböző húsokon át egészen a fűszernövényekig (ld. köröstarcsai példa) tőlük szerzik be. Így elmondható, hogy a gyerekek és felnőttek egészséges táplálkozáshoz való hozzáállásának formálása mellett a helyi gazdaságot is élénkítik. Így mindenki jól jár. A gazdák vállalkozásai új lendületet kapnak, a konyhák kifogástalan alapanyagokból dolgoznak, és a vendégek elmondhatják, hogy finom hazai kerül az asztalukra.

Jómagam is azon szerencsések közé tartozom, akik nap mint nap megtapasztalhatják a Mintamenza egyediségét. A munkahelyem szomszédságában, a Csabagyöngye Kulturális Központ földszintjén várja minden nap fél 12-től egészen fél 3-ig vendégeit a város szívében az az étterem, ahol három különböző menüből választhatnak pénztárcabarát áron fél és egész adagot egyaránt a betérők. Szó, ami szó eleinte kicsit ódzkodtam a parajfőzeléktől, a töklevestől vagy a lencsegulyástól, de hamar rádöbbentem, hogy a konyhafőnököknek mindig sikerül úgy társítaniuk a fogásokat, hogy a gyermekkorunkban szinte erőszakkal belénk tukmált ételeket is örömmel kanalazzuk be.

Bár több médium meglovagolta az elmúlt napokban az iskolai menzákról hamarosan kikerülő rántott hús és piskóta témáját, azok, akik már megkóstolták a halfasírtot vagy a sajtkrém levest bolognai spagettivel nem bánkódnak, hanem kíváncsian várják minden hét elején az aktuális étlapot. Sőt itt a legújabb dobás, a prémium minőségű Mintamenza csoki, amelynek tesztelését ezennel magamra vállalom!

Image

Jó étvágyat kívánunk!

Mia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s