Interjú: Makó Evelyn kick-box európa- és világbajnok

Talán a makóiaknak nem kell túlzottan bemutatnom mai interjúalanyomat, elég annyit mondanom, hogy Makó Evelyn. Ő az az élsportoló, aki az elmúlt években igen sikeres eredményeivel öregbítette városunk hírnevét.

Evelyn még csak 18 éves, a Makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium (KERI) végzős diákja, a Makó Budo Klub legeredményesebb sportolója, aki már több tucat hazai és nemzetközi versenyen vett részt, nem is akár mekkora sikerrel. De először is a kezdetek.

– Hogyan kúszott az életedbe a kick-box? Minek vagy kinek a hatására kezdtél el edzeni, és később versenyezni?

– 3 éves korom óta édesapám, Makó János hatására kezdtem el kick-box edzésekre járni, aki azóta is a Makó Budo Klub Kick-box szakosztályának vezetőedzője. Édesapám többszörös országos bajnok birkózás sportágból, jelenleg 4. dan mesterfokozattal rendelkezik kick-boxból. Ez a sport számunkra erős családi kötődéssel bír, ugyanis édesanyám és édesapám kick-box edzéseken ismerkedtek meg és jöttek össze, továbbá mindkét fiútestvérem is űzte ezt a sportot, közülük Viktor ma már más pályán mozog, Tamás pedig jelenleg is edz hobbi szinten. Versenyszerűen 9 éve űzöm a sportot. Akkoriban volt egy szegedi versenyző lány, aki minden versenyszámát megnyerte. Úgy gondoltam, hogy én meg tudom őt verni. Talán ez is az egyik oka volt, hogy versenyezni kezdtem. Legelső versenyem egy szegedi Mikulás kupa volt, ahol legyőztem ezt a szegedi lányt. Azóta elég ingadozó a viszonyunk, már ami a sportot illeti, hol ő, hol én nyerek.

unnamed

3

Evelyn jelenleg 1 kyu tanuló fokozattal rendelkezik, ami piros övvel jár, egy lépésre van a dan (mester) fokozattól. Lényeg a lényeg, biztosan nem állnék ki ellene bunyózni.

– Számos versenyen voltál, érmeid lassan megszámlálhatatlanok, a kupáid sorra halmozódnak fel a szekrények tetején. De mégis, melyek számodra a legjelentősebb, legnagyobb eredmények, amiket eddig elértél?

– Két eredményem van, ami nekem igazából nagyon számít. Az egyik a 2008-ban cadett I. kategóriában, light contact versenyszámban szerzett világbajnoki cím, a másik pedig 2011-ben junior kategóriában, kick-light contact versenyszámban kiharcolt európa-bajnoki cím. De egyébként az első hely, ez, amivel megelégszem.

– Ezek szerint maximalista vagy?

– Pontosan, kár, hogy csak a kick-box területén. (mosolyog)

4

5

Evelyn idén a Magyar Bajnokságon első helyezett lett 50 kg súlycsoportban, light contact és kick-light contact versenyszámban is. Ebben a két számban kvalifikálta magát a november 30. és december 8. között Törökországban megrendezésre kerülő felnőtt WAKO Kick-box Világbajnokságra, amely Evelyn számára az első felnőtt világbajnokság.

– Mint tudjuk, egy-egy világbajnokság szervezése igen költséges, de a versenyzőknek is ki kell venniük benne a részüket. Mennyi az az annyi?

– Azoknak a kvalifikált versenyzőknek, akik még nem értek el helyezést felnőtt világbajnokságon saját kasszából kell állniuk a repülőjegyet, a szállást és a nevezési díjat is. Ez körülbelül 400 ezer forintot takar, ami nem kis pénz.

Makó város polgárai, Evelyn családja, klubja, és osztálytársai az elmúlt hetekben kiemelkedő összefogást tanúsítottak, amelyre régóta nem volt példa városunkban.

– Milyen jótékonysági akciót szerveztek az osztálytársaid a KERI-ben?

– Kedden az osztálytársaim “sütipartit” szerveztek, ahol tanárok és diákok egyaránt megsütötték saját süteményeiket. Ezután megválasztották az Év KERI-sütijét. Az eseményen becsületkassza működött, ahol a süteményekért cserébe mindenki saját elgondolása alapján adományozhatott. Nagyon boldog voltam, hogy nem csak az osztálytársaim sütöttek, hanem az iskola több diákja és tanára is. Délelőtt a szünetekben külsősök is bejöhettek az iskolába és adományozhattak. Továbbá Kozák György megbízott igazgató úrtól megkaptam a Stenger Gizella Alapítvány támogatását is. Meglepetés volt számomra, de nagyon örültem neki.

1470022_235785129919908_2093826294_n

– Szerdán az iskolád KERI-futást is szervezett. Honnan jött az ötlet, és mi volt a rendezvényen?

– A KERI-futás maga az iskolám ötlete volt. Itt is becsületkassza működött. A futás előtt mindenki leadhatta támogatását, ezután Kozák György mb. igazgató megnyitotta a rendezvényt és sípszóra megkezdődött a futás. Hatalmas élmény volt számomra, hogy a kb. 1 km-es távot nagyon sokan megtették. Voltak óvódások, általános- és középiskolások, tanárok, helyi vállalkozók, képviselők. Megható volt számomra, hogy idősebbek is végigfutották a távot és bátorító szavaikkal támogattak.

kepatmeretezes_hu_DSCF8015

– Úgy tudom, a csütörtököd sem telt eseménytelenül.

– Ez így van. Először is Dr. Kiss Attila állatorvostól kaptam 200 ezer forintos támogatást, amelyet 10 vállalkozástól szponzorált össze. Mindannyian 20-20 ezer forinttal segítették kijutásomat a VB-re. Este pedig Knézy Jenő sportriporter előadásán adománygyűjtő doboz volt kihelyezve.

– Pénteken “Makó Evelynt a VB-re!” mottóval zárult a hét.

– Először is szeretném megemlíteni, hogy Fekete Tímea aerobik edző tartott délután egy edzést, ahol a bevétel teljes összegét felajánlotta, ez 15.000 forint. Én is beálltam az edzésre, ugyan kicsit meg voltam fázva, de végigcsináltam, és mivel nem szoktam aerobikozni, izomlázam lett a végére. (mosolyog) Este Almási Éva tanárnő közreműködésével a Kelemen Ház szervezésében bulit rendeztek. Nagyon sokan eljöttek Makóról. Itt felajánlottam az európa-bajnoki thai-box nadrágomat és egy pólót, amit az este folyamán tombolán kisorsoltak, a Kelemen Ház pedig a belépőjegyek bizonyos százalékával segíti kijutásomat.

– Ha jól tudom, összegyűlt a pénz a kiutazásodra. Mesélnél nekem a VB programjairól?

– Igen, szerencsére összegyűlt. Ezúton is köszönöm mindenkinek, akik bíznak bennem és támogatnak! A világbajnokság november 30. és december 8. között lesz. Jövő hét szombaton lesz a mérlegelés, emellett a hétvége inkább városnézéssel fog telni. Maga a verseny a megnyitó után veszi kezdetét, amely vagy hétfőn, vagy kedden lesz.

– Sokszor szóba került a kick-box edzés. Hányan és hogyan edzetek?

– A kick-box edzéseken általában kb. 10-20 fő vesz részt. Többnyire kicsik, néhány junior és felnőtt. Először mindig bemelegítünk, futunk, nyújtunk, esetleg erősítünk, majd technikázunk  és párbajozunk. Általában édesapámmal edzek. Edzés végén pedig párban bunyózunk, olykor többtámadós bunyót is csinálunk, ami elég életszerű.

– Mik a terveid a jövőre nézve?

– Legfontosabb, hogy szeretnék egy jó érettségit, habár a matektól félek, de bízok benne, hogy nem lesz gond. A középiskola után főiskolára vagy egyetemre szeretnék menni. A kick-boxban hosszú távú kitűzött tervem nincs, úgy érzem, most a jelen a fontos, azaz a törökországi világbajnokság. Talán később kipróbálnám magam ökölvívóként, de ez még több melót igényel.

– Milyen érzés, hogy ennyien támogatnak?

– Nagyon jó érzés, talán még felfoghatatlan is. Megható ez az összefogás a városba és az iskolámba is.

– Mi a terved a világbajnokságra?

– Természetesen két arany éremmel szeretnék hazatérni, így megköszönve mindenkinek a támogatását és bizalmát.

– A Viharsarki Kanapé nevében kívánom, hogy minden álmod teljesüljön és a világbajnokságról a lehető legjobb eredménnyel térj haza! Köszönöm az interjút!

kepatmeretezes_hu_DSCF8007

Evelyn küzdelmeiről természetesen be fogunk számolni az olvasóknak.
Hajrá Makó! Hajrá Evelyn!

Makó Evelyn főtámogatói:

Acsay Lajos, Gaudi Márton, Szántó Edina és családja, Makó Róbert, Ortutay Miklós, Makó Város Önkormányzata, Makó Budo Klub, Földesi Csaba, Makó Etelka, Arc 2000 Kft., Pirogramm Kft., Hanki-ker Kft., M-profil Kft., Agro-Földeák Kft., Farkaskert Kft., Autós Panzió Makó, Pápay Endre Lovaskör, Dancsi és társa Kft., Tri-Fu Bt., Kelemen Ház, Fekete Tímea, Nagy Zsolt JB Bt., Stenger Gizella Alapítvány, Szügyi János és családja, Gera Zoltán e.v., Urbancsok Zsolt, KERI tanulók, tanárok, Makó város polgárai

Dani

Képek forrása: Makó Evelyn, Makói Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium, Makó Híradó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s