Tűzbe borulnak a körzetek – Éhezők Viadala – Futótűz

Már csak kettőt kell aludni, és hazánkba az amerikai premier előtt egy nappal begyűrűzik a világszerte nagy sikert arató Éhezők Viadala második része, a Futótűz. A spoilerek és az előzetesek mindarról árulkodnak, hogy a most is robbannak majd a kasszák, még az első résznél is ütősebb alkotás kerül a mozikba.
                     Image

Bevallom kissé szkeptikusan ültem le alig egy hónapja a tévé képernyője elé, mikor műsorra tűzték az Éhezők Viadalát. Korábban már hallottam róla, de sokakhoz hasonlóan, akik ismerték a japán Battle Royale-t laza, hollywoodi köntösbe bújtatott koppintásnak gondoltam. Mondanom sem kell pozitívan csalódtam.  Fukaszaku Kindzsi alacsonyköltségvetésű, de annál megrázóbb kultfilmje, melynek alapját Takami Kósun már említett műve szolgáltatta jó pár dologban eltér a panemi eseményektől. Elég csak a résztvevők számára és a távol-keleti vonásokat hűen tükröző antiutópikus rendszerre gondolni. Az alapgondolat mégis ugyanaz és megdöbbentő: csak egy maradhat!

Míg a japán verzióban a „jó szokásukhoz” híven a vérfürdőt is alaposan az arcunkba tolják, addig az amerikai változat nagyobb hangsúlyt fektet az emberi kapcsolatokra, a különböző jellemekre és a film, sőt a sorozat egészét átjáró feszültségre, a bármelyik pillanatban kirobbanásra kész forradalomra, amely egy új világ reményét hordozza magában. A szikra pedig nem más, mint a főhős, Katniss, akit az Oscar-díjas Jennifer Lawrence formál meg. A kitartó és erős akaratú lány, aki a tizenkettedik körzet képviseletében érkezik meg társával Peetaval az élet-halálra folyó küzdelemre, hamar belopja magát valamennyi szereplő szívébe kitartásával és erős akaratával. De ugyanakkor ezzel a népszerűséggel megpecsételi sorsát. Az elnyomottakat maga mögé állítja, ezzel pedig kivívja az elit haragját, és elsőszámú célpontjukká lép elő.

De ahhoz, hogy pontosan megértsük mi zajlik ebben a képzeletbeli világban, ismerjük meg Panem országának történetét. A sztori úgy indul, hogy hosszú-hosszú évekkel egy gigantikus világégés után járunk. Az egykori Amerika földjét tizenkét körzet alkotja, amelynek teljhatalmú urai a Kapitóliumban dőzsölnek, míg a távoli vidékeket nyomorban tartják. Évente egyszer a maguk szórakoztatására (a hideg is kiráz, hogyha mindebbe belegondolok) minden körzetből 12 fiút és 12 lányt kiválasztanak az úgynevezett Éhezők Viadalára. A komoly médiafigyelmet magának tudó véres játszma célja, hogy a kiválasztott kamaszok minél rövidebb idő alatt végezzenek egymással erővel vagy csellel, és a legvégén csak egy túlélő arathassa le a babérokat. Azonban a 74. játék során Katniss és Peeta felborítják a játékszabályokat, és ketten állnak fel a képzeletbeli dobogóra.

 

Természetesen mindez a főméltóságnak, Snownak (Donald Sutherland) és udvartartásának nem tetszik. Főleg, mikor egyre nyilvánvalóbbá válikszámukra a győztesek országjárása során, hogy a nép haragja bármikor utolérheti őket. Ezt a helyzetet fokozza, hogy egy hirtelen ötlettől vezérelve kifundálják, hogy a 75. összecsapás jubileumát megragadva a még élő, korábbi győzteseket felkutatva valósítják meg az élet-halálra folyó harcot. Így Katnissnek és társának minden erejét összegyűjtve kell szembenéznie az újabb borzalmakkal és váratlan fordulatokkal.

Ahogy az a soraimból kitűnhet, engem Suzanne Collins mozivászonra álmodott története magával ragadott. A sorok között felsejlő mélyebb üzenetek, mint a kapzsi társadalom szembeállítása a tiszta érzelmekkel, mint a szeretet, az amerikai filmekben elmaradhatatlan szerelem vagy az összetartás gondolkodásra sarkallhatja a filmre jegyet váltókat. A vámpírfilmek és természetfeletti témával dolgozó történetek után a négy részesre tervezett (a könyvsorozat harmadik kötetét két filmben dolgozzák fel) üde színfolt a popkultúrában. Kíváncsian várom hát a csütörtököt. Beszámoló hamarosan! Szigorúan női szemmel!

Mia

Kép forrása: est.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s